Bewogen Jaar

Gepubliceerd op 30 december 2015

l

door Karel Henckens

Beste levensgenieter/wijnliefhebber, Het minste wat je kan zeggen is dat het wel een bijzonder bewogen jaar is geweest hier op ons wijndomein. De wijnoogst van 2004 was rustig aan het rijpen in ons tot wijnmakerij verbouwd koelhuis toen we aan de volgende verbouwing begonnen; de oude schuur(1929) omtoveren naar een ( hoe moet ik het noemen) ontvangstruimte, winkel, degustatieruimte of gewoon wijnschuur.

Op de voorpagina van het subsidiedossier dat wij indienden bij leader + , een organisatie ter ondersteuning van plattelandsontwikkeling, staat als projectnaam letterlijk vermeld: Hetinrichten en promoten van een bezoekersruimte voor wijneducatie en –degustatie bij een ambachtelijk wijnbouwbedrijf, met het oog op een verhoogde toeristische attractiviteit van de Maasvallei als toekomstige wijnregio. Het is een hele mond vol maar het is dan ook dankzij deze organisatie(leader +) dat wij deze verbouwing op deze manier konden uitvoeren. De werken startten in januari nadat Pas-interieurconcepten (Pascal Segers) zich ontfermde over de plannen en de opvolging. Achtereenvolgens begonnen de vele vaklui aan de verbouwing van de schuur. Bouwbedrijf Jean en Stefan Pernot op kop, dan Ron, Mario en Jaak Verheyen die met de eiken spanten en het dak een tiendeschuurachtige constructie maakten. Verder de bezetter, de electricien, sanitair en cv, de vloerder en vooral Pierre Smeets die met de parket, plafonds, trap en lambrisering uit voornamelijk eik, wat anders in aldeneik, de ruimte omtoverde tot een bijzonder gezellig geheel.Ondertussen had ik de wintersnoei in de druiven nog maar net afgerond of een van de hoogtepunten kondigde zich meteen aan; de eerste grote botteling van de oogst 2004! Frans-­‐Jozef Bollig uit Trittenheim bij Trier stond op 8 april om 5 voor 7.00uur hier voor de poort van de loods met zijn mobiele bottelinstallatie. Nadat hij dehele installatie had opgebouwd begonnen we om 8.00 uur met het bottelen van eerst de Pinot Blanc en dan de Pinot Gris, het leek wel een flessenfabriek want om 12.00 uur waren er 8352 flessen gebotteld !Ook het aspergeseizoen voor de Mechelse Veilingen begon op gang te komen, dit was meteen het startsein van een bijzonder hectische periode waardoor we pas tegen Allerheiligen weer een beetje konden ademhalen.

Eerst hadden de Kiwanis Maaseik Van Eyck de pers bij mekaar gebracht in de wijngaard aan de Maas omhet hele programma van Hartbufkes Preuve 2005 voor te stellen, wij waanden ons die dag ( 28° C tussen de wijnstokken ) zowaar in de Provence. Dan half Augustus 4 bijzonder drukke dagen waar we onze wijnen eindelijk konden voorstellen aan het grote publieken aan de vele restaurants die ons Maasland rijk zijn. Geholpen door vrienden en familiebezorgden we de vele levensgenieters op de markt in Maaseik 4 culinaire hoogdagen waar onze Eycker godendrank dezinnen streelden, edel beroerden en in verrukking brachten!

In augustusliep de verbouwing van de wijnschuurop haar einde zodat we op ons 2dewijnfeest met de Kermis in Aldeneik onze opening konden vieren en hoe!

Enkele vrienden en buren hadden onder leiding en regie van Pieter Ritzen de hele zomer geoefendom op ons wijnfeest een toneelklucht naar voren te brengen, een schot in de roos want meer dan 1000 mensen konden genieten van de opvoeringen en vooral ook van veel wijn, zéér veel wijn.Ook de pianovirtuozen Toon Rutten en Eline Roex en de Aldeneiker Sambaband Mimosa speeldende pannen van het dak.De bezoekers konden via een bewegwijzerde route door de nieuwe degustatieruimten, wijnmakerij, het pershuis en de proefwijngaard ontdekken hoe hier met veel passie onze Eycker wijnen tot stand komen. Aan het enthousiasme van de mensen kon je merken dat ons opzet meer dan geslaagd was, zo ook de vele toeristen en verenigingen die tot nu toe een rondleiding/proeverij volgden hier op ons wijnbedrijf,zij getuigen van een gezellige wijnschuur en enthousiaste uitleg in het hele wijngebeuren. Ik ben er zeker van dat dit bijdraagt tot een ruimer en kwaliteitsvol toeristisch aanbod en zo een bijkomende troefvormtvoor ons Maasland, ik hoop dan ook dat ons Maasland én Limburg op de internationale wijnkaart een bescheiden plaatsje krijgt.Ondertussen gaat het familiale leven van ons gezinzijn natuurlijke gang; het schooljaar is ook alweer een paar maanden bezig en de ganse familie vervult haar schoolplicht: Reile naar hettweede middelbaar, Hein naar de vierde klas, Jeroen naar de tweede klas en Tine, mijn echtgenotefulltime naar de kleuterklas.

De perenoogst van Conference verliep vlot en vooral zeer warm, ook de nieuwe wijnoogst lag te baden in een wel zonovergoten najaar. Dit zijn van dienazomers die je maar zelden meemaakt,( of toch niet ? ) feit is dat we super suiker en zuurwaarden gemeten hebben in de wijndruiven,voor de techneuten onder jullie: 94 oëchsl graden oftewel 13° alcohol, met zulke waarden kunnen wejullieweer rijke en rijpe wijnen presenteren.Ondanks twee regendagen verliep de oogst vlot met op het einde van de pluk (alweer) zeer warme dagen. De wijngaard blijft voor mij de plek waar ik de liefde voor de wijn in praktijk breng. Op dit moment is de gisting van de nieuwe wijn achter de rug en ligtnu rustig in de inox vaten te rijpen tot de volgende botteling in april.Door de grote vraag naar onze wijnen loopt de verkoop van de Pinot Gris stilaan op zijn einde.

Wel moet ik zeker vermelden dat de Pinot Blanc in Maastricht op Fort St. Pieter gelauwerd werd met een “Sigillé de Qualité” uitgereikt door de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois en daar zijn we natuurlijk bijzonder trots op.U kansteeds onze wijnen kopen en degusteren elke zaterdagin onze winkel/degustatieruimte of beter gewoon wijnschuur van 10.00 uur tot 15.00 uur, of in de week op afspraak, ook is er nu een keuze uit verschillende relatiegeschenken zoals wijnkoelers, kurkentrekkers, wijnkistjes met logo, wijndozen met doorkijkluik enz.

…Ondertussen staan we niet stil en de volgende investeringen kondigen zich weer aan: de nieuwe aanplant van Pinot Noir, het beste ras uit de proefwijngaard, zodat we jullie achter enkele jaren ook van rode wijn kunnen laten genieten, het bouwen van een kiosk zodat we met een rondleiding/proeverijook met minder goed weer buiten kunnen enz.Als je dan ergens in december het voorbije jaar overschouwt, dan denk je soms, watdrijft ons,vanwaar die vastberadenheid?

welmensen, levenin vrijheidop het ritme van de seizoenen en vertellen waar we vol van zijn, dat is onze passie, dat is dat heilige vuur dat wijvoelenbranden, echte passie overstijgt de liefhebberij, dat is de lat hoger leggen, de mensen niet in 2D maar in 5D met alle zintuigen laten genieten,vandaar ook onze slogan:Maaslandse wijn, een vorm van levenskunst.

Wij wensen U betekenisvolle kerstdagen en een heerlijk 2006 !

Karel en Tine Henckens-Linsse

Gerelateerde berichten

Verlangen en geduld

Verlangen en geduld

Franz-Jozef Bollig uit Trittenheim is weer met zijn high-tech bottelmachine naar de Maasvallei afgezakt om onze witte Pinot’s 2010 te bottelen en deze kunt U vanaf nu weer genieten!

No Passion, No Glory

No Passion, No Glory

Beste wijnliefhebbers, Het wijnfeest én de wijnoogst zijn achter de rug, dus tijd om een nieuwsbrief te...

Message in a bottle

Message in a bottle

Heb toch weer even goesting om in de pen te kruipen, Onze laatste nieuwsbrief is van te lang geleden, jullie hebben ons waarschijnlijk in de media een beetje kunnen volgen maarde ontwikkelingen op ons wijndomein volgen elkaar in snel tempo op

Reacties

0 reacties