Message in a bottle

Gepubliceerd op 12 juli 2009

l

door Karel Henckens

Heb toch weer even goesting om in de pen te kruipen, Onze laatste nieuwsbrief is van te lang geleden, jullie hebben ons waarschijnlijk in de media een beetje kunnen volgen maarde ontwikkelingen op ons wijndomein volgen elkaar in snel tempo op, vandaar deze nieuwsbrief.

De wijnoogst 2008, Pinot Blanc, Pinot Gris en Pinot Gris Barriques én de eerste Pinot Noir 2007 werd inapril gebotteld, de verwachtingen warenzoals elk jaar weer hoog en aan onze verkoop te zien worden ze weer ruimschoots ingelost!De Pinot Noir 2007 is al uitverkocht maar geen nood, de 2008 die nu nog staat te rijpen wordt in september gebotteld! Maar niet alleen de verkoop gaat heerlijk maar vooral het feit dat onze wijnen in diverse internationale blindproeverijen de vinologen-proevers met verstomming slaan is voor ons ook een grote voldoening en erkenning!Soms zijn er superlatieven tekorten zweven weeven, maar gelukkig hebben we voldoende realiteitszin! Feit is dat hoe meer maturiteit onze wijnstokkenkrijgen, hoe dieper de wijnstokken wortelen in het Maaslands kiezelterroir, hoe meer smaak, finesse, mineraliteit en aroma’sonze wijnen krijgen en juist deze heerlijkheden wordendoor de wijnliefhebbers gewaardeerd. Toch is het zo dat altijd maar wijn tekortonsheeft doen besluiten om ons areaal weer uit te breiden, in het voorjaar zijn er 2 hectaren Pinot Gris bijgeplantaan het perceel aan de Maasop weer een bijzonder mooie glooiende zuidoosterhelling. Een Duitse firma heeft de wijnstokken volledig automatisch en met een lasergestuurde machine in-no time-(7500 wijnstokken in 5 uur) geplant: einfach Deutsche grundlichkeit! Op dit moment zijn er 6 hectaren wijngaard aangelegd waarvan 4 hectaren in volle productie en de rode Pinot Noir in 2009 voor het eerst volledig! De pas geplante wijngaard komtpas over enkele jaren in productie, en geduld hebben is nu ook niet meteen mijn beste deugd, maar erzit niets anders op!

Ook aan huis zijn er flink wat investeringen gebeurd: allereerst een nieuwe wijnpers! Na de Vinitec vakbeurs in Bordeaux wisten we even nietwelktypezou voldoen, maar we hebben dan toch voor het allerbeste gekozen door deaanschaf van de 4200 liter volledig computergestuurde membraanpers van Scharfenberger! Hiervan krijg ik meer dan kriebels in mijn buik, al moet ik dat niet met zoveel woordenaan mijn echtgenote vertellen. Deze nieuwe pers stelt onsin staat om het allerbeste sap te persen onder bijzonder lage druk tegen het hoogste rendement, en dat gaan we proeven! Vooral dat heeft ons toch over de streep getrokken. Ook de nieuwe Kneus-en ontsteelmachine is het neusje van de zalm, waar wij anders per 20kg ontstelen gaat het nu per500 kg (!) bijzonder snel én kwalitatief beter.Hierdoor werd wel ons bestaand pershuis te klein en moesten we verhuizen naar de loods naast de wijnopslag en wijnmakerij.Bijkomend probleem is het tekort aan vatenmaar ook hier is er geïnvesteerd in dubbelwandige temperatuurgecontroleerde edelstaalvaten (4.50m hoog) om de groeiende wijnproductie op te vangen.Het oude pershuis wordt op zijn beurt omgebouwdtot barrique-ruimte zodat hout en edelstaalnu van elkaar gescheiden worden. De wijnmakerijkrijgt dan ook nog enkele aanpassingen en dit allesis op dit moment in zijn laatste faseen komt in gereedheid nogvóór het wijnfeestop zondag 13 september!

Bij zoveel verandering vonden wij het nodig om ons huis ook nog eens flink aan te pakken zodat wijnwinkel, woonhuis en productieruimten optimaal functioneren, bovendien is de uitstralingook een belangrijk onderdeel in het wijnlandschap.

Groeiseizoen 2009

Na de strenge winter, het was bij momenten –20°C, en toch kritisch in de wijngaard(enkele bevroren wijnstokken) is het groeiseizoen 2009 alweer fantastischvan start gegaan.Met hoge gemiddelde temperaturen, ook ’s nachts,verloopt 2009 klimatologisch voorspoedig. Weervrouw Jill Peeters bezorgt ons nog de juiste gegevens! De rijpingsevolutie is 14 dagen voor op het gemiddelde, voorwaar een droomscenario, als nu september nog een beetje mee gaat vallen dan kunnen we zeker spreken van een superwijnjaar, zoals de fransen ook bijna elk jaar zeggen: het wordt het jaar van de eeuw!De werkzaamheden in de wijngaard zijn bijna beëindigd en we spreken dan van een stilte voor de storm, dit is ook relatief want de oogst van de Conference-peer is nu in volle gang…

Wijnfeest 2009

Op zondag 13 september organiseren we inmiddels al voor de 6dekeer ons wijnfeest, iedereen kan de productieruimten, de nieuwe pers, nieuwe machines niet enkel bekijken, maar wij organiseren rondleidingen door wijngaard, (vernieuwd) pershuis en wijnmakerij waar iedereen bij kan aansluiten op vaste tijdstippen, zo krijgt U een idee hoe onzewijnen tot stand komen, In de binnentuin kan U dan ontdekken hoe onze wijnen smaken en volop genieten van het Wijnbroedertoneelgezelschap Aldeneyck, zij spelen 4 maal het knotsgekke stuk: Wie moet er nog in Therapie?Wouter Dewit geeft het beste van zichzelf op de piano en verder zijn de unieke keramische kunststukken van Jeannie Frenken een vaste waarde, Willy Henckens komt er voor het eerst bij met zijn prachtige schilderijen.Ook in de straten van Aldeneik bruist het van de activiteit met de rommelmarkt, kermis en feesttent. Bourgondischer kan Aldeneik niet zijn!

Family

Nog even melden dat het met de family dik in orde is, onze Kids hebben er samen met ons een deugddoende vakantie op zitten inZuid-Frankrijk, alweer tussen de wijngaarden, waar anders? Reile heeft een zomer vol rockfestivals achter de rugen gaat in september naarhet laatste jaar van de humaniora (dit gaat naar ons gevoel wel veel te snel) en Hein en Jeroen hebben een aantal jeugdkampen in de Ardennen en Zwitserland mogen beleven, naar hun zeggen: één groot avontuur…ben stiekem aan’t denken om die mannen in de komende jaren wat praktijkervaring te laten opdoen bij een wijnboer in Duitsland of Frankrijk, wishfull thinking, maar ik maak ze er wel warm voor!

Genieten

Ben vaak geëindigd met de woorden:deze wijnen zullen U zinnen strelen, edel beroeren en in verrukking brengen, een zin die met de jaren meerdan ooit de echte betekenis krijgt! Het allertofsteaan deze job is dat ik de mensen zie genieten, het feel-good-gevoelbij de mensen, na het genieten van onze wijnenof na een rondleiding-proeverijis voor ons de“drive”, daarom zijn gedrevenheid en passiede sleutelwoordendie het beste tot uiting komen in de smaak van onze wijnen, dit is dan ook mijn “Message in a bottle”.

Tot ziensop ons wijnfeest, een rondleiding of gewoon op zaterdag in onze wijnwinkel,en vooral, genieten!

Karel en Tine Henckens-Linssen
Wijndomein Aldeneyck

Gerelateerde berichten

Bewogen Jaar

Bewogen Jaar

Het minste wat je kan zeggen is dat het wel een bijzonder bewogen jaar is geweest hier op ons wijndomein.

Verlangen en geduld

Verlangen en geduld

Franz-Jozef Bollig uit Trittenheim is weer met zijn high-tech bottelmachine naar de Maasvallei afgezakt om onze witte Pinot’s 2010 te bottelen en deze kunt U vanaf nu weer genieten!

No Passion, No Glory

No Passion, No Glory

Beste wijnliefhebbers, Het wijnfeest én de wijnoogst zijn achter de rug, dus tijd om een nieuwsbrief te...

Reacties

0 reacties