Verlangen en geduld

Gepubliceerd op 19 mei 2011

l

door Karel Henckens

Eindelijk zijn we zover,

Onze witte Pinot’s 2010 zijn gebotteld en vanaf nu weer voorradig!

Franz-Jozef Bollig uit Trittenheim is weer met zijn high-tech bottelmachine naar de Maasvallei afgezakt om onze witte Pinot’s 2010 te bottelen en deze kunt U vanaf nu weer genieten! Uw en ons geduld is weer flink op de proef gesteld nadat de wijnoogst 2009 voor het zevende jaar op rij weer te vroeg was uitverkocht…Dat onze Pinot Blanc voor het 2dejaar op rij op Megavino 2010 weer tot Beste Belgische Witte Wijn wasuitgeroepen is ook wel één van de redenen. Wij waren uiteraard weer trots, U, beste wijnliefhebber, een topproduct te mogen aanbieden!
Ook zijn we trots dat onze Koning en Koningin bij het bezoek aan Maaseik op 7 april, onze Pinot’s dronken en zichtbaar gelukkig werden! Tijdens ons onderhoud vroegen ze beiden, met bijzonder veel interesse, hoe deze godendrank, in de verre uithoeken van ons Koninkrijk, zulk hoog niveau kon halen.Een wijnboer wordt al van minder gelukkig!

Het rijpen en dus ook het bottelen van de nieuwe wijnoogst 2010 heeft uiteindelijk iets langer geduurd,maar we kunnen en willen de natuur niet forceren, enkel met respect voor het product kunnen we jaar na jaarons hoog niveau garanderen!
Op dit moment zijn de wijnen zo kort na de botteling uiteraard nog jong en levendig, maar zoals elk jaar is deze onbezonnenheid in smaak samen met asperges nu juist gewenst! De echte balans komt pas achter een aantal weken en als we de jaargang 2009 nog proeven (enkel een paar flesjes voor onszelfJ) dan zijn deze wijnen volwassen geworden.Veel van onze klanten houden van jonge, frisse, levendige en uitdagende wijnen die meteen hun onstuimige en mineralige karakter tonen, vandaar dat we nu voor het zevendejaar op rij onze wijnen zo vroeg loslaten! De Pinot Noir barrique 2009 is in september 2010 gebotteld en nog steeds voorradig! De balans tussen body (barriques) en fruit (inox) is op dit moment optimaal en bijzonder mooi verweven! De Pinot Noir barrique 2010 rijpt nog verder tot september, hier is het verlangen en het geduld weer groot!

Het nieuwe etiketteermachine is ook gearriveerd en op dit moment is het hier alle hens aan dek om voldoende flessen te voorzien van capsulesen etiketten om zo Uw geduld niet nóg langer op de proef te stellen!

Ondertussen is het in de wijngaard langs de Maas Hoogzomer! Wat een voorjaar! Zo’n vroege start en dus zeer vroeg uitlopenvan de wijnstokken gebeurt zelden: 1976, 2003, 2009. Feit is dat sinds begin maart op een paar stof-blus-druppels na nog geen regen is gevallen!!! Nog even en we kunnen ons niet meer herinneren hoe dat voelt… Voor de wijndruiven is dit alweer een droomscenario, de wortels gaan hierdoor nóg dieper en de typische smaak en mineraliteit van onze wijnen worden zo noggroter! Maart 2011 is de droogste maand sinds de metingen, in april was de Limburgse Kempen en de Maasvallei de warmste plek in Europa en ook in Mei houd de constante warmte, de Limburgse Maasvallei, in haargreep! Wijndruiven houden ervan! Een Nieuw recordjaar of wijnjaar van de eeuw? Gewoon met de voetjes op de Maaslandse kiezel blijven..! Rond 5 mei heeft de voorjaarsvorst in heel Europa veel schade aangericht, vele duizenden hectaren wijngaard zijn verloren, behalve, jawel, in de Limburgse Maasvallei. De Maas en de grindplassen spelen andermaal hun invloed uit! Deze bufferen bijzonder veel warmte die de jonge druifjes en scheuten beschermen tegen de vriesnachten in het voorjaar, en dus ook nu weer!

Het aspergeseizoen is al halverwege maar toch wensen wij jullie heerlijke aspergemomenten in combinatie met onze Pinot’s! Geniet van ons fantastisch voorjaar en zomer! (het verschil kennen we niet meer)In elk geval ligt de wijngaard op dit moment te blaken in de zon, de volgende topoogst is in wording en de beginnende druifjes voelen zich in het aards paradijs! En deze wijnboer mag meegenieten..!

Tot de volgende!

Karel en Tine Henckens-Linssen
Wijndomein Aldeneyck

Gerelateerde berichten

Bewogen Jaar

Bewogen Jaar

Het minste wat je kan zeggen is dat het wel een bijzonder bewogen jaar is geweest hier op ons wijndomein.

No Passion, No Glory

No Passion, No Glory

Beste wijnliefhebbers, Het wijnfeest én de wijnoogst zijn achter de rug, dus tijd om een nieuwsbrief te...

Message in a bottle

Message in a bottle

Heb toch weer even goesting om in de pen te kruipen, Onze laatste nieuwsbrief is van te lang geleden, jullie hebben ons waarschijnlijk in de media een beetje kunnen volgen maarde ontwikkelingen op ons wijndomein volgen elkaar in snel tempo op

Reacties

0 reacties