Wijn uit de Maasvallei op dezelfde manier beschermd als Champagne

Gepubliceerd op 28 november 2017

l

door Karel Henckens

MAASEIK – Het wijnbouwgebied Limburgse Maasvallei is sinds maandag erkend als een appellatie. Dit is meteen de eerste grensoverschrijdende appellatie in Europa. De Europese Commissie heeft daarvoor het licht op groen gezet. De wijnen uit de Belgische- en Nederlandse Maasvallei mogen voortaan dus pronken met een kwaliteitslabel.

Elke wijnliefhebber kent wel beroemde appellaties of beschermde oorsprongsbenamingen (BOB) zoals een DOCG Brunello di Montalcino of een AOP Romanée-Conti. In dat rijtje staat nu ook de BOB Maasvallei Limburg. Uiteraard hebben de wijnen uit de Maasvallei nog niet dezelfde reputatie als die uit Toscane of Bourgogne, maar net als voor die beroemde appellaties zijn nu een aantal regels vastgelegd waaraan de wijnen moeten voldoen om dit kwaliteitslabel te krijgen.

“Deze appellatie is belangrijk voor de herkenbaarheid van onze wijnen”, weet Karel Henckens van wijndomein Aldeneyck uit Maaseik. Hij is samen met zijn buurman Harry Vorselen van Wijngoed Thorn, net over de grens, de grote pleitbezorger van de BOB Maasvallei Limburg. “Typisch voor de wijnen uit de Maasvallei is hun mineraliteit, dat zijn ragfijne zuurtjes. Die halen onze wijnstokken uit de diepe grindlagen. Uit de maaskiezel, zeg maar. Dat zorgt toch voor een verschil met de wijngaarden die bijvoorbeeld zijn aangeplant op de mergel in Haspengouw. Ook het klimaat speelt een grote rol. In de Maasvallei hebben we zelden of nooit te kampen met nachtvorst in het voorjaar. Dat heeft te maken met het matigend effect van de Maas en de vele maasplassen. Dit is het warmste gebied in de Benelux, daardoor worden onze druiven iets makkelijker rijp”, besluit Karel Henckens.

Druivenrassen

De nieuwe appellatie strekt zich uit van Lanaken tot Roermond over een smalle strook aan beide zijden van de Maas. Het is de eerste grensoverschrijdende appellatie in Europa, wellicht zelfs in de wereld. De officiële publicatie van het besluit – en daarbij dus de officiële erkenning – wordt in december verwacht. Wijn uit de Limburgse Maasvallei geniet dan dezelfde bescherming als bijvoorbeeld champagne, balsamicoazijn en gorgonzolakaas.

Om het label BOB Maasvallei Limburg te mogen dragen, moet de wijn aan een aantal voorwaarden voldoen. De appellatie geldt enkel voor wijnen van druiven die verbouwd en gevinifieerd worden binnen de afgebakende geografische contouren van het wijnbouwgebied Maasvallei Limburg. Toegestane druivenrassen zijn onder andere auxerrois, chardonnay, dornfelder, pinot blanc, pinot gris, pinot noir en riesling. Vooraleer het label wordt toegekend, worden de wijnen geanalyseerd en getest op smaak en kwaliteit.

Naast de BOB Maasvallei Limburg telt Vlaanderen nog vier Beschermde Oorsprongsbenamingen: de Hagelandse wijn, de Heuvellandse wijn, de Haspengouwse wijn en de mousserende kwaliteitswijn.

Bron: Het belang van Limburg

Gerelateerde berichten

Superieure wijn uit Maaseik

Superieure wijn uit Maaseik

In beide Limburgen vinden we een indrukwekkende verzameling van wijndomeinen, die absoluut niet onderdoen voor...

Reacties

0 reacties