No Passion, No Glory

Gepubliceerd op 12 november 2009

l

door Karel Henckens

Beste wijnliefhebbers,

Het wijnfeest én de wijnoogst zijn achter de rug, dus tijd om een nieuwsbrief te schrijven.Zondag 13 september was weer even een hoogdag in Aldeneik. Mensen die zich dikwijls een jaar geleden op dezelfde plekontmoet hebben, praten en lachen met elkaar alsof het gisteren was. Het wijnbroedertoneelgezelschap zorgde weer voor een heerlijke namiddag humor en hilariteit! Echt chapeau hoe hoe je creativiteit en lol kwijt kunt op een podium! Mensen konden tussen de toneelopvoeringen ook nog ontdekken hoe onze wijnen tot stand komen door een rondleiding in wijngaard enproduktieruimten, en in de binnentuin genieten van elkaars gezelschap én onze Pinot-wijnen. Genieten wordt op zo’n dag écht tot kunst verheven!

BesteBelgische Witte Wijn 2009: Megavino Brussel oktober 2009

Beste wijn van het oogstjaar 2008: Gala van de Limburgse wijn,nov. 2009 Kasteel Hoensbroek

Meest Beloftevolle Wijnboer van 2009:door La Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois

In een of ander wijnboek heb ik ergens gelezen: “wijnproducenten zijn de filmsterren van de drankenhandel”
Voor mijn sympathieke collega’s van Wijnkasteel Genoelselderen en Gors d’Opleeuw gold tot nu toe zeker de hoofdrol. De Media-aandacht de laatste maanden voor ons wijndomein en zeker in de wijnoogst was overweldigend : TV-reportages in het VTM-nieuws, nieuws op TV-Limburg, Radio 2, en laatst nog Vlaanderen Vakantieland én op de nationale Spaanse TV, (vertelde me iemand die net terug van vakantie uit Spanje kwam, alweer Karel op tv…)
Bovendien stak elke krant in ons landje de loftrompet en werden we dikwijls bedolven onder de superlatieven maar in elke reportage werd onze passie dikwijls heel mooi weergegeven.
En dan gebeurt het; de eerste plaats en Beste Belgische wijn op Megavino, ik moest mij weer eens in mijn arm knijpen, is dit echt? Vooral het feit dat de wijnen gekeurd werden door een internationale vakjury, (en niet van de minste) streelt mijn ego, chapeau ook voor Alain Bloeykens met zo’n voortreffelijke organisatie!
En het houdt niet op, tijdens het jaarlijkse Gala van de Limburgse Wijn in het Kasteel Hoensbroekop vrijdag 20 nov.09 werden door de Confrérie des Chevaliers du Vin Limbourgeois de Sigilles de Qualité uitgereikt. Er werdenop voorhand 79 wijnen door een vakjury blind gekeurd, en wij mochten voor onze Pinot’s de kwaliteitszegels in ontvangst nemen! Meer nog de Pinot Blanc 2008 ontving (in ex aequo zie hierboven) de hoogste onderscheiding en wij mogen nu net als 2 jaar geleden de titel voeren: Beste Wijn van het Oogstjaar 2008 ! en als reuze kers op de taart mocht ik van de charmante Minister Maria van der Hoeven (Economische zaken in Nederland en gek van Limburgse wijnen) de onderscheiding voor De meest beloftevolle wijnboer van 2009 ontvangen.
In elk geval geeft het vleugels een Oscar(s) te winnen wat niet wil zeggen dat wij op onze lauweren gaan rusten, integendeel!Het geeft een bijzondere voldoening; met hart en ziel werken en je droom kunnen waarmaken of om het met een onliner te zeggen: No Passion, No Glory !

Wijnoogst 2009

De wijnoogst kondigde zich 14 dagen vroeger aan en was weer hectisch maar ook heerlijk als je de vruchten van onze noeste arbeid kunt binnenhalen. De plukkers vonden het wel raar dat er bijna elke dag een journalist meeliep, maar ook dat went! Ook de nieuwe pneumatische wijnpers heeft haar nut méér dan bewezen, bij elke persing was er +-75% voorloopsap, “jus de goutte”, dit is het beste sap, sap dat zonder persen reeds vrijkomt doorde volledig computergestuurde functie “vorentsaftung”. Het perssap heeft meer fenolen en is normaal gezien kwalitatief minder maar in deze nieuwe machine is dit met bijzonder lage druk (0.8 bar) verkregen en dus ook van hoogstaande kwaliteit, bovendien is het rendement bijna 100% dushier schrijft een gelukkige “winzer” zijn verhaal! De nieuwe wijnoogst van 2009 is nog steeds aan’t gisten en in de wijnmakerij is er geen liter plaats meer….Ook heerlijk om met de nieuwe dubbelwandige temperatuurgecontroleerde vaten te kunnen werken, de vinger op de pols houden is nu weer iets makkelijker… Met de hoogste onderscheiding voor de Pinot Blanc 2008 op Megavino wordt het wel moeilijker om te bevestigen maar het moet gezegd, klimatologisch was 2009 een droomscenario dus meer dan waarschijnlijk wordt dit een topjaar!Ondertussen zijn onze witte wijnen volledig uitverkocht en wordt het wachten tot april 2010om deze waarschijnlijk legendarische 2009 te bottelen, dus alweer geduld opbrengen…

Pinot Noir 2008

Maar niet getreurd, onze Pinot Noir 2008 is eindelijk, na één jaar rijping, gebotteld en heeft inmiddelds meer dan voldoende flesrust-en rijping meegekregen, Onze 2de wijnoogst van Pinot Noir is een beetje krachtiger dan de 2007, heeft een beetje meer alcohol (13° vol) en heeft een rijping vanéén jaar meegekregen. Hier hebben we op advies van onze Oenoloog Nicolas Sécondé de rijping verdeeld over barriques (60%) en inox (40%) om de subtiele balans tussen houtrijping en fruitvolume te garanderen. De Pinot Noir 2008 heeft niet alleen een subtiele houttoets en delicate fruitaroma’s maar ook zeer zachte, soepele en rijpe tannines met bijzonder veel extract, een fluwelen structuur en vooral terroirexpressie, niet dat je de kiezel kan proeven, maar de mineraliteit die onze witte wijnen zo kenmerkt zet zich ook duidelijk door in onze rode! Mede door de lage opbrengsten mogen we spreken van een verfijnde smaak die deze wijn al in zijn jeugd zeer toegankelijk maakt. Een half uurtje op voorhand decanteren om de volledige ontplooiing van aroma’s en smaak en wij garanderen U het opperste genot met een oneindige finale!

Wij wensen jullie heerlijke eindejaarsdagen, geniet van onze wijnen in een van de vele restaurants in ons landje die Limburgse en Belgische wijn op een voetstuk plaatsen of gewoon lekker thuis!En misschien kan ik beter eindigen met het bijzonder zintuiglijke statement van Steve Stevaert:

Als ik Limburgse wijn drink denk ik soms dat God bestaat !!!

Karel en Tine Henckens-Linssen
Wijndomein Aldeneyck

Gerelateerde berichten

Bewogen Jaar

Bewogen Jaar

Het minste wat je kan zeggen is dat het wel een bijzonder bewogen jaar is geweest hier op ons wijndomein.

Verlangen en geduld

Verlangen en geduld

Franz-Jozef Bollig uit Trittenheim is weer met zijn high-tech bottelmachine naar de Maasvallei afgezakt om onze witte Pinot’s 2010 te bottelen en deze kunt U vanaf nu weer genieten!

Message in a bottle

Message in a bottle

Heb toch weer even goesting om in de pen te kruipen, Onze laatste nieuwsbrief is van te lang geleden, jullie hebben ons waarschijnlijk in de media een beetje kunnen volgen maarde ontwikkelingen op ons wijndomein volgen elkaar in snel tempo op

Reacties

0 reacties