Gepubliceerd in: Het Belang van Limburg, 18/10/2013
Wijndomein Aldeneyck heeft dit jaar druiven met het felbegeerde edelrot. Edelrot is verplicht bij wereldberoemde wijnen zoals Château d’Yquem of andere Sauternes. “Ik begin te begrijpen waarom die wijnen zo duur zijn, die druiven zijn zo uitgedroogd dat je er nauwelijks sap uithaalt”, zucht wijnmaker Karel Henckens (foto).
In België is er in elk geval nog geen naam voor dit soort wijnen. Logisch, tot nu was er nauwelijks iemand die zo’n wijn maakte.
“Ik denk dat ik zelfs te veel edelrotte druiven heb. Dat komt door de regen van de laatste dagen en de temperatuur die toch weer aan het stijgen is. Je haalt eigenlijk nauwelijks sap uit die edelrotte druiven. Een rendement van mijn botten (lacht). Dit wordt in elk geval heel anders dan mijn gewone wijn. Daar probeer ik net de minerale smaak van de Maaskiezel in te krijgen. Ik wil dit jaar trouwens ook een rosé schuimwijn maken. Die dessertwijn zal dus niet de enige nieuwigheid zijn.”
Lees vandaag meer in Het Belang van Limburg.
0 reacties