Wijndomein

Maasvallei Limburg

beschermde oorsprongbenaming

Plaats

51°6’12” N 5°48’9″ E

Hoogte

30m

Klimaat en locatie

Regio
Maasvallei Limburg
Koud
Koel
Gemiddeld
Warm
Continentaal
Mediterraan
Maritiem
Een droom van een terroir in de Maasvallei
Samen met Harry Vorslenen van Wijngoed Thorn en Johan Jacobs van Wijndomein Thilesna in Dilsen-stokkem kwam de appellatie of het wijn-herkomstgebied Maasvallei Limburg tot stand. Het eerste Cross-border wijnherkomstgebied “on the planet”. Met het idee dat een terroirgrens niet eindigt aan een landsgrens zijn de beide Limburgen weer een beetje verenigd!

Koel klimaat met heilige wijntraditie

Alle elementen van ons terroir hier samen zorgen voor bijzonder geraffineerde wijnen van verschillende Pinot-druiven. Het is genieten.

De Maas zette duizenden jaren lang grind- en kiezellagen af op de oevers, met als toplaag leem en klei. Rond de abdij van de heiligen Harlindis en Relindis uit Aldeneiken, verbouwde men al omstreeks het jaar 750 wijn, weliswaar in een bescheiden hoeveelheid. Maar tijdens de wat latere middeleeuwen kwam er vanwege een merkbaar kouder klimaat en woelige ontwikkelingen een onderbreking. Tussen Maasmechelen en Roermond is de vallei nu een van de droogste gebieden in de Benelux. Dankzij het warmere microklimaat – de wijngaardhelling is zuidzuidoostelijk georiënteerd – ontwikkelen de Pinot-druiven volop de minerale aroma’s en de fruitige smaak die Pinot-wijnen uit de Maasvallei typeren.

Om de best mogelijke kwaliteit van de wijn te bereiken, volgde Karel een opleiding tot Winzer (wijnbouwer) aan het wijnbouwinstituut in Trier, in de Moezelstreek. Op zijn domein streeft hij als wijnbouwer naar een beperkte opbrengst per wijnstok van maximaal 50 hectoliter per hectare . Alle elementen van het terroir – het droge en warme klimaat aan de Maas, de stenige bodem, de zuid-zuidoostelijke helling staan garant voor zinnestrelende wijnen.