TERROIR

 
  Als kwaliteitsbasis voor de Pinot-wijndruiven heeft de Maas in de loop van duizenden jaren dikke grind en kiezellagen afgezet op de oevers en de midden-terrassen. Met een toplaag van warme leem geven deze elementen hun typische mineralige aroma’s en fruitige smaak die de Pinot-wijnen uit de Maasvallei zo kenmerken.

De nabijheid van rivieren en wateroppervlakten geven niet alleen de beste bodem voor de Pinot-wijndruiven maar zorgen ook voor een warmte-buffering, essentieel voor de rijping.  De wijngaardhelling is Zuid-Zuid-oost geörienteerd waardoor de wijndruiven van ’s morgens tot ’s avonds in de zon baden.
De wijnbouwgrens die zich traditioneel situeert tussen de 30° en 55° noorderbreedte is de laatste 30 jaar steeds verder noordelijker opgeschoven doordat ons klimaat langzaam opwarmt.
De KMI-klimaatoverzichten tonen aan dat de Maasvallei tussen Maasmechelen en Roermond één van de droogste gebieden van de Benelux is. Hier regent het jaarlijks 675 liter terwijl bijvoorbeeld in Luik de regen-meter op 900 liter piekt. Waar het minder  regent schijnt de zon méér, want met 1800 zonuren per jaar heeft de Maasvallei ongeveer dezelfde temperatuur als honderd jaar geleden in de Bourgogne. Bovendien is de ligging tussen 20 en 40 meter boven zeeniveau warm want elke stijging van 100 meter zorgt voor 1°C afkoeling.
wit
Pinot Blanc
Pinot Gris
Pinot gris barrique
Pinot noir barrique
Pinot Brut