‘Superspannend! In de elf jaar dat ik wijn maak, is dit nooit eerder gebeurd’, zegt Karel Henckens van Wijndomein Aldeneyck, Europa’s meest noordelijke Pinot-wijngaarden, in Maaseik. ‘Begin deze week, toen de pluk begon, vonden we bij onze Pinot Gris plots druiven met edelrot’, zegt Karel Henckens. ‘Ongezien, want we laten echt niets aan het toeval over om elk jaar heel strakke, minerale wijnen te maken. Nu gunt de natuur ons totaal onverwacht de kans om eens een zoete dessertwijn te maken. Want dit zal zeker niet elk jaar mogelijk zijn!’

Gaatjes in druivenschil

Edelrot is een schimmel die bij de juiste weersomstandigheden opduikt op de schil van druiven. ‘Je hebt altijd een combinatie van vocht en zon nodig’, zegt onze wijnkenner Alain Bloeykens. ‘De ochtendmist en -nevel van de voorbije dagen en weken en de warmere temperaturen in de namiddag verklaren waarom die pourriture noble – zoals de Fransen het noemen – nu ook in de Limburgse Maasvallei opduikt. Je kan die schimmel nog het best vergelijken met muggen die minuscule gaatjes prikken in de druiven, waarna de zon het aanwezige vocht doet verdampen. Daardoor verhoogt het suikergehalte van de druiven – het worden bijna krenten – maar vermindert meteen ook de opbrengst. Dat verklaart waarom dergelijke likeurwijnen vaak flink duurder zijn’, aldus nog Alain Bloeykens.

Maar aan minderopbrengst, laat staan hogere verkoopprijzen denkt Karel Henckens naar eigen zeggen nog lang niet: ‘Ik laat het voorlopig allemaal op mij afkomen. De suikermetingen ogen alvast goed. En ik heb vanochtend nog een glaasje sap geproefd: nu al lekker zoet en met een rijk aroma. We zien wel...’ De likeurwijn van Aldeneyck komt ten vroegste in mei of juni van volgend jaar op de markt. ‘Ten vroegste, want misschien moet hij nog wel enkele maanden extra rijpen.’