13-10-2009, Limburgse wijnboeren verwachten prima jaar, Het Belang van Limburg

Karel Henckens van wijndomein Aldeneyck is volop bezig met de oogst van pinot blanc, zijn pinot gris is vorige week al geplukt. Maar niet alle druiven in Limburg zijn al rijp. Peter Colemont van Clos d’Opleeuw wacht nog tot zijn chardonnay helemaal op punt staat. De oogst is veelbelovend, al kan je pas victorie kraaien op het moment dat de wijn uit de fles komt.

In Limburg heb je veel druivensoorten die ze in Duitsland en de Elzas ook oogsten, zoals pinot gris en pinot blanc. De wijnboeren die druiven hebben staan, zijn nu bezig met de oogst. “Ik schrok me kapot toen ik zag hoeveel suiker er in de druiven zat. Dat komt door de mooie zomer. Daarom zijn we een week vroeger gestart dan gepland, vorige maandag al”, zegt Karel Henckens.

Hij heeft dit jaar zes hectare te plukken, vorig jaar waren er dat vier. “Veel suiker betekent veel alcohol, maar we gaan toch proberen om die alcohol onder de 13 procent te houden, want we willen dat onze wijn fris blijft.” Ook de smaak zit volgens Henckens goed. “We hebben op tijd ontbladerd, waardoor de smaak in de druiven erg geconcentreerd is. De bessen worden door dat ontbladeren kleiner en de schil dikker. In die dikke schil zitten veel aroma’s, en dat maakt de wijn lekkerder. We hebben ook genoeg gesnoeid, zodat we de productie onder controle houden. We oogsten niet meer dan 55 hectoliter per hectare. Als we niet snoeien, zouden we makkelijk 100 hectoliter per hectare kunnen halen, maar dat gaat ook ten koste van de smaak.”

Productie
Veel zon is trouwens niet altijd een garantie op goede wijn. 2003 werd in Frankrijk - net zoals 2009 - op basis van veel zon aangekondigd als een topjaar, tot de wijn op de markt kwam. Die bleek vaak zuren te missen. “Wij hebben nu koude nachten gehad, zuren hebben we dus genoeg. Want dat is nu net het voordeel van wijn uit het noorden: door ons klimaat hebben we genoeg zuren.”

Henckens heeft de afgelopen jaren aardig wat wijnstokken bijgeplant. Hij gaat zijn productie fors opdrijven. “Vorig jaar hebben we 18.000 flessen gebotteld, dit jaar zullen er dat 33.000 zijn. We hopen dat we daardoor genoeg wijn zullen hebben tot nieuwjaar. Want onze wijn is nu alweer bijna op. We hebben alleen nog pinot noir, die hebben we net gebotteld.”

Chardonnay
Peter Colemont van de felbejubelde Clos d’Opleeuw is nog niet aan het oogsten. “Ik heb namelijk chardonnay staan. Die zou ik in principe ook nu al kunnen oogsten, maar ik ga hem nog even laten staan”, zegt Peter Colemont. “De kwaliteit van de druiven is uitzonderlijk goed, maar of het nu mijn beste wijn tot nu toe is? Dat zal ik pas zeggen als hij uit de fles komt. We moeten nog voorzichtig zijn bij het wijnmaken zelf.”

Liliana CASAGRANDE