06-04-2010, Limburgse zon zit in de fles, Het Belang van Limburg

Zaterdag was het D-day op Wijndomein Aldeneyck. Dankzij een speciaal uit Duitsland overgekomen machine rolden er per uur 3.000 flessen Pinot Gris en Pinot Blanc 2009 van de band. “Dit was na negen jaar groeien ons beste wijnjaar. Hopelijk halen we met dit aantal Nieuwjaar”, aldus een heel tevreden wijnboer Karel Henckens.

Wijndomein Aldeneyck, dat op een oppervlakte van ruim 6 ha 27.000 wijnstokken telt, heeft de wind in de zeilen. Nadat het vorig jaar op wijnsalon Megavino voor zijn Pinot Blanc oogstjaar 2008 de prijs voor de beste Belgische witte wijn kreeg, boekt het dit jaar met 30.000 flessen een nieuw recordaantal, 12.000 meer dan in 2009. Daags voor Pasen was het al hoogdag bij wijnboer Karel Henckens. Met behulp van een uit het Duitse Trittenheim (nabij Trier) overgekomen machine werden op één dag de Pinot Gris en Pinot Blanc gebotteld.

“Een spectaculair staaltje van mechanica. De flessen worden eerst met stoom ontsmet. Daarna druppen ze uit en worden ze afgevuld en van een kurk voorzien, à rato van ongeveer 3.000 flessen per uur rollen ze van de band. De Limburgse zon zit nu in de fles”, lacht Karel Henckens. “Na het bottelen heeft de wijn ruim een week nodig om volledig tot rust te komen. Vanaf 24 april zal de Pinot Gris en Pinot Blanc 2009 te koop zijn. De Pinot Noir wordt in augustus gebotteld.”

Geduld

Vorig jaar zat Wijndomein Aldeneyck in oktober al volledig door zijn voorraad witte wijnen heen. Maar Henckens blijft heel bewust voor een beperkte opbrengst per wijnstok én voor kwaliteit kiezen. “Geduld is voor een wijnmaker de schoonste deugd. Klimatologisch was 2009 een echt topjaar, het wordt na negen jaar groeien ongetwijfeld dan ook ons beste wijnjaar. Hopelijk halen we met deze 30.000 flessen nieuwjaar.”


Vaten

Na negen jaar is Henckens’ passie voor wijnbouw alleen maar toegenomen. Nadat hij eerder in een nieuwe pneumatische wijnpers investeerde, kocht hij ook 36 Franse eikenhouten vaten aan. Daarmee wil hij de kwaliteit van de Pinot Gris Barrique en de Pinot Noir Barrique nog verhogen. “De langzame opwarming van het klimaat, het microklimaat van de Maasvallei, de ondergrond van grind en kiezel en de Maas als perfecte buffer..., de Pinot-druivenrassen gedijen hier zelfs beter dan in de Bourgogne of in de Elzas.”