27/03/2012, Amerikaanse ambassadeur proeft wijn uit Maasland, Het Nieuwsblad

MAASEIK - Howard Gutman, de ambassadeur van de Verenigde Staten, bracht gisteren een bezoek aan het Maasland. Hij bezocht onder andere het wijndomein Aldeneyck.

De Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman is volop bezig met het waarmaken van zijn belofte om alle steden en gemeenten in ons land te bezoeken. Hij bracht gisteren samen met zijn vrouw en een hele entourage een bezoek aan het Maasland.

Het stadsbestuur van Maaseik trad op als gastheer en burgemeester Jan Creemers(CD&V) werd daarbij geflankeerd door Hubert Brouns(CD&V) van Kinrooi en Lydia Peeters(Open VLD) van Dilsen-Stokkem. 'We zijn blij met het bezoek van meneer Gutman', sprak Creemers de aanwezigen toe. 'Maaseik heeft heel veel te bieden op zovele vlakken. Daarbij wil ik ook benadrukken dat dit evenzeer geldt voor onze buren uit Kinrooi en Dilsen-Stokkem.'

De ambassadeur liet het zich allemaal welgevallen en zei heel graag naar Limburg te komen. 'Zeker in deze periode van het jaar, wanneer de lente het overneemt en je heel goed ziet hoe het landschap hier tot leven komt.'

Witte Huis

Na de officiële verwelkoming bracht de delegatie een bezoek aan de restauratie van de oudste privéapotheek van België. De ambassadeur verbaasde zich over het vele werk dat daarbij komt kijken. Vervolgens werd getoast op het wijndomein Aldeneyck. De proeverij kon op veel bijval rekenen en uit de vele gestelde vragen bleek de interesse van de Amerikaan. De lunch in hotel Van Eyck was het slotmoment. Daarbij een verrassing van formaat: Gutman kreeg te horen dat de hoteleigenaar met zijn firma in koeltechnieken zopas de conserverings- en koelinstallatie in het Witte Huis had mogen vervangen.