Dégorgement betekent letterlijk uitbraken. Een onfaire benaming voor het schouwspel dat zich gisteren op het wijndomein Aldeneyck in Maaseik afspeelde. Karel Henckens en zijn vrouw Tine Linssen waren de hele dag in de weer met het bottelen op stop van hun allereerste mousserende Aldeneyck wijn.

‘Het gaat om druiven uit 2010 die we een jaar later afvulden’, zegt Karel. ‘We hadden toekomstplannen om ooit een mousserende wijn te produceren en plots kwam het in een stroomversnelling terecht toen de suikerwaarden optimaal bleken. De wijn bleef een jaar horizontaal liggen en kreeg een scheutje suiker toegevoegd om een gistproces op te starten. Na het gistingsproces werden de flessen via apparatuur in vijf dagen tot een verticale stand, ondersteboven gebracht. De gist lag zo in de nek en nu was het tijd om die uit te braken. Meteen zie je de bubbels en dat is geweldig iets. We deden dit nooit eerder en voor ons is dit D-day. De flessen hebben nu allemaal een stop en gaan nog enkele weken blijven liggen vooraleer ze ontkurkt kunnen worden.’

Met vier- tot vijfhonderd flessen per uur en een totaal van 6.000 flessen is het ontzettend arbeidsintensief, maar Tine en Karel genieten met volle teugen. ‘We groeien altijd mee met de omzet. We zitten, samen met deze mousserende wijn, nu op een jaarlijkse productie van 50.000 flessen. Meer is mogelijk, maar we willen die exclusiviteit behouden om ons product in de kijker te zetten.’

De lancering van de bubbels uit Aldeneik is met de wijnfeesten op 16 september. ‘We kregen al aanvragen, maar we laten de brut nog even rusten om deze optimaal tot zijn recht te laten komen.’